This web page requires JavaScript to be enabled.

JavaScript is an object-oriented computer programming language commonly used to create interactive effects within web browsers.

How to enable JavaScript?

Fietsen in de kou is goed voor jou!

Nu winter er weer aankomt kun je op twee manieren zorgen dat je fit en gezond blijft. De eerste is op de home-trainer stappen om toch aan je beweging te komen maar als de muren sowieso al op je af komen is dat misschien niet zo’n goed idee.
Je kunt er ook voor kiezen om lekker de deur uit te gaan en in de koele temperaturen van de winter te sporten. Dat is namelijk hartstikke goed voor je lichaam om een aantal redenen:

Je presteert beter bij lagere temperaturen
Als je sport dan produceer je warmte. Bij hogere temperaturen wil je lichaam deze overtollige warmte kwijt door je vaten te verruimen waardoor er relatief veel bloed naar je ledematen verplaatst (Deze verliezen namelijk het best warmte) Het nadeel is dat je hart per slag minder bloed rondpomt waardoor je hartslag omhoog gaat.
Daarbij veplaatst de doorbloeding zich meer naar weefsel dat dichter bij je huid waardoor je hard werkende spieren minder goed zuurstof en voedingsmiddelen krijgen. Hierdoor raken ze sneller vermoeid en kun je dus minder goede prestaties neerzetten.

Bij een koude omgevingstemperatuur heb je dit probleem niet. Je bloed blijft meer in het diepere weefsel stromen je hart en je spieren een betere doorbloeding hebben en dat kan in sommige gevallen resulteren in een hartslag die 10 a 20 slagen per minuut lager is dan als je dezelfde inspanning in de zomer zou doen.

De kou maakt je blij
Deze is natuurlijk een beetje moeilijk te geloven als je op een gure donkere ochtend je fiets op stapt. Maar uit een studie aan de universiteit van Durham in North Carolina is gebleken dat twee keer per week een half uur cardio training bij lage temperatuur het humeur van de testpersonen aantoonbaar verbeterde. Je zult in ieder geval extra genieten van een warme kop thee of koffie na je inspanning!

En wil je het helemaal rigoreus aanpakken dan kan wat baantjes trekken in koud water helpen om van je stress af te komen. Een korte periode zwemmen in water dat een temperatuur van ongeveer 18 graden celcius heeft maakt volgens Britse onderzoekers een grote hoeveelheid endorfine vrij in je hersenen. Deze stof zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt én gaat stess tegen.

Buiten sporten verbeterd je afweer
Door regelmatig buiten te sporten zorg je ervoor dat je afweersysteem beter voorbereid is om ziektekiemen tegen te houden. Een onderzoek aan het Radboud UMC liet zien dat je je imuumsysteem kan stimuleren zodat je veel minder snel ziekteverschijnselen krijgt. Er wordt verondersteld dat dit komt doordat je imuumsysteem veel alerter is dankzij blootstelling aan extremere omstandigheden en dus sneller kan reageren wanneer ziektekiemen je lichaam binnendringen.

Ga goed beslagen ten ijs
Om optimaal te kunnen genieten van de koude wintermaanden is het belangrijk dat je juist gekleed de weg op gaat. Kleed je aan in lagen zodat je gemakkelijk dingen aan of uit kunt doen naar gelang je het warm of koud krijgt. Voor een geweldige base layer je warm houdt en je transpiratie snel wegvoert raden wij de een goede onderlaag aan.
Daarnaast is in deze periode zichtbaarheid extra belangrijk. Felle kleuren vallen het meest op dus probeer zo veel mogelijk zwart, blauw en grijs te vermijden als bovenlaag. Goede verlichting is natuurlijk essentieel als je in de ochtend of avond wilt rijden. Vergeet dus niet te checken of je batterijen nog vol zijn voordat je op pad gaat of koop lampjes die via USB kabel op te laden zijn.